Olivovník evropský – Olea europaea

Obecné informace: Olivovník je opadavý (nebo stálezelený nebo poloopadavý) strom nebo keř. Má poměrně malé, úzké a střídavé listy, které jsou kožovité a lesklé. Mají šedozelenou barvu na líci a stříbřitě zelenou na rubu. Květy olivovníku jsou malé, krémově bílé a velmi aromatické. Květy se objevují na koncích větví v hroznech. Plody olivovníku jsou známé jako olivy a jsou využívány pro konzumaci nebo pro získávání olivového oleje.

Náročnost: Střední           

Vhodné umístění: preferuje teplé a suché klima. Je odolný vůči světlu a vyšším teplotám, proto je vhodné umístit tuto bonsai na dobře prosluněné místo. Olivovník můžete pěstovat jak vevnitř, tak i venku, ve druhém případě je ale nutné bonsai zazimovat, a to například umístěním do skleníku.

Teplota: Olivovník toleruje teploty kolem 5-35 °C. Nejlepší teplotní rozmezí pro olivovník bonsai je kolem 15-25 °C. Při teplotách pod bodem mrazu by mohlo dojít k poškození rostliny, zejména kořenů. Původem je ze Středomoří, zejména z oblastí jižní Evropy, severní Afriky a Blízkého východu. Je hojně pěstován v zemích jako Španělsko, Itálie, Řecko a Tunisko.

Zalévání: Zálivka by měla být pravidelná, ale s ohledem na potřeby rostliny. Zalévejte, když vrchní vrstva půdy začíná prosychat.

Zemina: Půda by měla být dobře propustná s možností odvodnění, aby se zabránilo přemokření kořenů.

Hnojení: Tato bonsai potřebuje pravidelné hnojení, aby získal živiny potřebné pro zdravý růst. Použijte vyvážené organické nebo minerální hnojivo speciálně vyrobené pro bonsaje. Hnojte olivovník během vegetačního období, tedy od jara do podzimu. Frekvence hnojení závisí na typu hnojiva a koncentraci doporučené výrobcem. Obecně se doporučuje hnojit olivovník jednou za měsíc nebo podle potřeby.

Upravování: Mějte na mysli, že olivovník je poměrně pomalu rostoucí rostlina, která je také náchylná na škůdce (například mšíce či roztoče) a nemoci, proto pravidelně rostlinu kontrolujte. Při tvarování olivovníku je důležité provádět stříhání, prořezávání a formování větví a koruny.

Napsat komentář